HEJDÅ TONÅRSÅNGEST

omslag

Recensioner:

Här finns mycket humor, smärta och svärta. Här finns engagemang, närvaro, politik, feminism, och inte minst ett lekfullt sätt att förhålla sig till språket.
– Anna Mattsson, författare och poet

Tänk en fusion av Sonja Åkesson och Edith Södergran. Någonstans där placerar sig i mina öron Louise Halvardssons poetiska röst i debutdiktsamlingen Hejdå tonårsångest. Samtidigt har författaren en helt egen ton. Det är både rått och högt i tak, språkligt lekfullt och skrivet med säker rytmkänsla. Ofta har dikterna ett starkt sceniskt anslag, som de feministiska kampdikterna, dikterna om ångest inför den egna kroppen eller om behovet av att hävda en egen linje i en konformistisk miljö.
– Marie Tonkin, BTJ-häftet nr 9, 2017

… döm inte en bok efter dess omslag, som det heter, innanför pärmarna gömmer sig texter vars uppgörelse med tonåren bär på stor uppriktighet och känsla.
– Johanna Andersson, Jönköpings-Posten

Dikterna innehåller oerhört mycket av det som hör barnets, tonåringens och den vuxnas liv till, så jag tror att poeten har fått sålla fram diktsamlingen ur ett stort material. Utseende, kropp, intrycken de ger. Ätstörningen. Prestation! Grundskola. Avfärdade förväntningar. CSN, heltid, vin. Allt omflutet av frustration och fantasier, sammanhållna associationer. Det låter spretigt, men det är det inte. Tonen är inte alltid kontrollerad, men jag:et på sidorna utstrålar kontroll.
– Jens Hjälte, Dagens bok

Engagemanget för politik, feminism och frågor som t.ex. kroppsfixering och ätstörningar genomsyrar Hejdå tonårsångest. Det är Louise Halvardssons styrka som poet. Utan tvekan skulle jag kunna välja att ge den här boken till mitt nu 17-åriga barnbarn för att hjälpa henne att se på sig själv med lite snällare ögon.
– Irene Räisänen, Poetpodden och grundare till Skrivarsidan

Louise Halvardsson har sysslat med olika former av poesi i 15 år: tävlat i SM i Poetry slam, publicerat sig i antologier, varit konferencier och hållit i workshops för både ungdomar och vuxna.

Hejdå tonårsångest – 35 dikter innan 35 är en hennes poetiska debut i bokform. Med en blandning av humor och allvar tar dikterna upp teman som ångest över finnar, obefintliga bröst, små snoppar och håriga ben, men det finns också en feministisk kamp i dikter som Nej! och Hämndporr. Med fördel kan dikterna läsas högt och det får gärna vara högt i tak. Kalla det punkpoesi, brukspoesi eller vad du vill.

Köp boken här.